Wat is biologisch?
duurzaam landbouw bedrijven
Biologisch is de meest duurzame manier om landbouw te bedrijven en voedsel te produceren. Het milieu wordt gespaard, biodiversiteit bevorderd, natuurlijke hulpbronnen in stand gehouden, kringlopen bewaard, het platteland leefbaar gehouden, en consumenten verwend met voeding die met natuurlijke ingrediënten en methodes is vervaardigd.
In allerlei voorschriften is vastgelegd wat onder biologisch wordt verstaan. Het instituut SKAL controleert of ze worden nageleefd.
Biologische producten zijn herkenbaar aan het ‘groene blaadje’. Dit EKO-keurmerk is het Europese keurmerk voor biologische producten en/of de term ‘biologisch’ of vertalingen daarvan.
Kenmerken van de biologische landbouw
- Biologische landbouw is grondgebonden. Gewassen worden uitsluitend geteeld op grond en bijvoorbeeld niet op water of op een kunstmatige ondergrond zoals steenwol.
- Boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
- De natuurlijke kringloop wordt in stand gehouden. Mest wordt verspreid over het land en zorgt voor voedingsstoffen voor de gewassen. Zo kan er op het land voedsel voor de mensen groeien en voer voor het vee. Niet-gemengde bedrijven als akkerbouwbedrijven of varkenshouderijen werken met elkaar samen om een kringloop te vormen: de mest van het veebedrijf gaat naar het akkerbouwbedrijf en het akkerbouwbedrijf levert weer stro en voer aan het veebedrijf.
- Biologische boeren proberen rassen te telen die minder gevoelig zijn voor plagen en ziekten.
- Boeren wisselen verschillende soorten gewassen op een stuk land af: wisselteelt. Wanneer er een plaag is helpt het op deze manier om gewassen te planten die minder gevoelig zijn voor plagen. De plaag verdwijnt dan weer.